Vermeerlaan 70, 1213ED Hilversum

(T) 0624797158  (E) projectbureau@lvo-onderwijs.nl

22-01-2015 14:13
Debat of dialoog
De 3de dinsdag van januari is uitgeroepen tot de landelijke Big improvement dag van de werkgevers, met dit jaar als thema ‘samenwerken en vertrouwen’. Dan denk ik terug aan de bijeenkomst bij de MBO-raad van de vrijdag ervoor. Gemeenten en MBO-instellingen (in de verhouding 1:2) kwamen bijeen voor de verzuimaanpak 18+ (we missen je).

Beide vervullen een belangrijke rol, hoe kunnen ze elkaar aanvullen en versterken? Wat hebben we elkaar (in dat kader) van elkaar te vragen en wat hebben we te bieden? Na de lunch werd aan de hand van een paar stellingen gedebatteerd. Doel was om de ‘tegenstanders’ (de overkant van de zaal) met hun argumenten te bestoken. Want debatteren doe je om te winnen.
Dapper meegedaan en met een dubbel gevoel ook nog uitgeroepen tot de beste debater van de dag.

“Debatteren om te winnen” is misschien wel leuk en het maakt helder waar de verschillen zitten, maar het is m.i. minder effectief als het gaat om verbindingen te leggen tussen verschillende organisaties om samen te werken aan de oplossing van een probleem.
Dan gaat het erom inzicht te krijgen in de drijfveren en achtergrond van de andere partij en bezien of jij vanuit jouw organisatie kan meewerken/bijdragen om dat te tackelen, in het kader van het gezamenlijke doel. Tenminste, zo werkt het bij mij.
 
Zo heb ik de afgelopen 20 jaar gewerkt: in Limburg het eerst SWI (= voorloper van het CWI!) opgezet met Gak en de 4 andere UVI.s het Arbeidsbureau en 7 Zuid-Limburgse gemeenten; In Gouda het CWI opgezet en in 2006 (toen het UWV in de problemen zat) tussen CWI, Gemeente en UWV de “toonkamer” opgezet. We boden allemaal dezelfde dienstverlening aan iedereen, gebruikten elkaars trajecten en budgetten en verrekenden achteraf. Want we werkten samen en vertrouwden elkaar!

De huidige verzuimaanpak 18+ pak ik op dezelfde manier aan. Wat verbind je, waar zitten de problemen en wat kan ik doen om die te verlichten. Dat is eigenlijk alles, ruimte geven en meedenken.

Dat is wat anders dan debatteren om te winnen.

Hans Hoes

 

<< January 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

E-mail: *

Inschrijven voor:

  • Newsletter

Lid worden

De LVO is een beroepsvereniging en netwerkorganisatie voor onderwijsadviseurs bij gemeenten en bedrijven. De organisatie deelt haar kennis en adviseert de landelijke overheid en de VNG op de deze dossiers.

» Meer informatie en aanmelden


Beëindigen van uw lidmaatschap

U kunt uw lidmaatschap beëindigen door dit kenbaar te maken vóór 1 december van het lopende jaar.