Vermeerlaan 70, 1213ED Hilversum

(T) 0624797158  (E) projectbureau@lvo-onderwijs.nl

Wat is het heerlijk om te dromen
05-06-2017 13:05

Volgens de Algemene Rekenkamer wordt het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op onderwijshuisvesting gezien als een waardevolle opbrengst van de samenwerking tussen gemeenten en schoolbesturen. In dit proces spelen transparantie, betrouwbaarheid en denken vanuit het gemeenschappelijk belang een belangrijke rol. Het is zaak dat gemeenten samen met de schoolbesturen naar mogelijkheden zoeken om een gezamenlijke visie te ontwikkelen.
Het Huisvestingsvoorstel van VNG, PO-Raad en VO-raad kan hierbij richting geven, omdat schoolbesturen en gemeenten een gezamenlijk Integraal Huisvestingsplan moeten vormgeven. Gemeenten en schoolbesturen kunnen elkaar hier vinden als gedacht wordt vanuit de ambitie goede onderwijsgebouwen te realiseren. Hierbij gaat het niet alleen over cement, stenen en geld. Belangrijker nog is visie ontwikkeling met betrekking tot de inhoud. Onderwijs en gemeenten, leerlingen en ouders vinden  elkaar dan in ideeën over de toekomst in een passende, thuisnabije en perspectiefvolle onderwijsomgeving. Door de decentralisatie van (onderwijs)middelen is de noodzaak tot ontwikkelen van inspirerende huisvesting als gezamenlijke prestatie nog belangrijker geworden.
Wat zou het goed zijn om binnen de samenwerkingsverbanden PO en VO samen met de betrokken gemeenten tot die visie ontwikkelingen te komen. Ontschotting van geldstromen, maar ook het weghalen van beleidsmuren om zodoende alle kinderen binnen hun individuele mogelijkheden een zo goed mogelijke toekomst te bieden.
De tanende maar wel benodigde kennis over onderwijshuisvesting en de inhoudelijke kennis over onderwijs en aanpalende beleidsterreinen verdient versterking bij de gemeenten. Niet iedere gemeente voor zich maar gezamenlijk, binnen de eerder genoemde samenwerkingsverbanden. Nog mooier zou het zijn als de beleidsmedewerkers m/v elkaar regelmatig tegenkomen in een gedeelde werkomgeving. Zeg maar een organische kruisbestuiving i.p.v. al die verplichte overleggen zoals LEA, REA, OGOO en noem zo maar op. Optimale samenwerking tussen onderwijs en gemeenten/wijk/gebiedsteams binnen al bestaande geografisch bestuurlijk/ambtelijk verbanden waar natuurlijke koppelingen tussen beleidsmedewerkers en kennisdragers als vanzelf ontstaan. Maatschappelijke en economische ontwikkelingen beïnvloeden beleidsontwikkelingen en krijgen in netwerkorganisaties zoals hierboven geschetst optimaal de ruimte.
Het Ondersteuningsplan is nu voor gemeenten ‘painting by numbers’. Gemeenten en scholen kunnen samen een schets maken van de toekomst. Vanuit visie gedreven en perspectiefrijk, waarin kinderen centraal staan. Wat zou het mooi zijn om met dit dromenpalet een nieuwe werkelijkheid te kunnen schilderen.

Ik wens u een prachtige zomer.

Gertjan Nijpels
 

<< June 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

E-mail: *

Inschrijven voor:

  • Newsletter

Lid worden

De LVO is een beroepsvereniging en netwerkorganisatie voor onderwijsadviseurs bij gemeenten en bedrijven. De organisatie deelt haar kennis en adviseert de landelijke overheid en de VNG op de deze dossiers.

» Meer informatie en aanmelden


Beëindigen van uw lidmaatschap

U kunt uw lidmaatschap beëindigen door dit kenbaar te maken vóór 1 december van het lopende jaar.