Vermeerlaan 70, 1213ED Hilversum

(T) 0624797158  (E) projectbureau@lvo-onderwijs.nl

Inspiratiebijeenkomst 21 juni
27-06-2016 16:40

INVESTEREN IN HET JONGE KIND – WAT IS WIJS?

Zo’n 30 leden van de LVO – allen betrokken bij peuterspeelzaalwerk, VVE en/of kinderopvang - kwamen op dinsdag 21 juni voor een inspirerend bijeenkomst naar de Villa Jongerius te Utrecht.

De stijlvolle Villa Jongerius - een rijksmonument met internationale allure en een exotische uitstraling – vormde een mooie en prettige omgeving voor een inspirerend samenzijn.

Eline Kolijn van Sociaal Werk Nederland (voorheen MO-groep), die het landelijk project Ondersteuning peuterspeelzaalorganisaties in het kader van de harmonisatie uitvoert, beet het spits af. Zij gaf aan wat er precies verandert, budgettair en kwalitatief. Hoewel er enerzijds sprake lijkt te zijn van een ontwikkelperspectief voor alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar, is anderzijds de kinderopvang nog steeds een instrument om de arbeidsparticipatie te stimuleren. Er zijn meer ontwikkelingen in aantocht. Klik hier voor haar presentatie. Najaar 2016 volgt er nog een regionale bijeenkomstensessie voor instellingen en gemeenten. Na haar en inhoudelijk in het verlengde ervan, gaf Elly Dekker van VNG toelichting op de huidige korte- en lange-termijn adviezen (klik hier). De VNG volgt de ontwikkelingen kritisch. Er lijkt met de budgetverschuivingen vaker sprake van een ‘sigaar uit eigen doos’. Zij plaatste de ontwikkelingen in het geheel van het gemeentelijk sociaal domein. De huidige vernieuwing lijkt een eerste stap naar een integraal stelsel voor 0-12 jarigen. Maar dat is met drie departementen aan het stuur en veel gedoe over publiek (PSZ) en Privaat (KO) nog geen gemakkelijke. Centraal staat het belang van het kind voor een goed pedagogisch klimaat en een didactische invalshoek om achterstanden vanaf twee jaar tegen te gaan. In praktijk dreigen problemen rondom de financiering (subsidiëren of aanbesteden en het voorkomen van verboden staatssteun). Met andere woorden: let goed op wat je doet en welke keuzes je maakt.

Daarover  deden Ramon Hagedoorn uit Leiden (klik hier), Gert Plomp uit Opsterland (klik hier) en Monique van Opstal uit Amsterdam (klik hier) verslag. Zoals Eline Kolijn aangaf zijn er vier mogelijke opties met nog een aantal tussenvarianten. Leiden koos in een gezamenlijk proces voor het behoud van een wijkgericht peuterspeelwerk, los van KO of onderwijs in 23 wijken vanuit één gesubsidieerde instelling. Het proces sprak de deelnemers aan en is daarom met alle openbare documenten bijgevoegd, Opsterland (plattelandsgemeente) koos voor het behoud van 12 (kleine) peuterspeelzalen in de dorpen, als onderdeel van een commerciële KO organisatie. Die ging helaas failliet. Thans wordt er weer met meerdere aanbieders kleinschalig gewerkt. Gaat het in Leiden om 23 PSZ, in Amsterdam zijn het er 300 met 30 aanbieders en een hoop ambities. Dat vraagt om een vroegtijdige ambitieuze aanpak. Daarbij staat het kind met doorlopende leerlijnen centraal.

Er is nog veel te doen rondom de harmonisatie en er zijn vele oplossingsrichtingen. Daarover organiseert de LVO met andere partners dit najaar nog een bijeenkomst. We zullen u hierover tijdig informeren.

 

 

 

<< June 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

E-mail: *

Inschrijven voor:

  • Newsletter

Lid worden

De LVO is een beroepsvereniging en netwerkorganisatie voor onderwijsadviseurs bij gemeenten en bedrijven. De organisatie deelt haar kennis en adviseert de landelijke overheid en de VNG op de deze dossiers.

» Meer informatie en aanmelden


Beëindigen van uw lidmaatschap

U kunt uw lidmaatschap beëindigen door dit kenbaar te maken vóór 1 december van het lopende jaar.