Vermeerlaan 70, 1213ED Hilversum

(T) 0624797158  (E) projectbureau@lvo-onderwijs.nl

Wat werkt?! Tips van een oudere rot, door Hans Hoes
07-06-2016 8:00

Per 16 juni ga ik met pensioen. Ik sluit dan (gedeeltelijk) een 42 jarige loopbaan af, die vooral beleidsontwikkeling behelsde op het snijvlak onderwijs arbeidsmarkt, en dan met name voor die groepen burgers die het niet op eigen kracht redden. Je kijkt terug op een lang en belangrijk deel van je leven. Wat heb je hoe gedaan, welk effect heeft het gehad en wat is gelukt? En nog belangrijker, waarom is iets gelukt?

Graag geef ik jullie een drietal tips die voor mij uitgangspunt waren, maar inmiddels zo vanzelfsprekend dat ik het onbewust hanteer.

Tip 1: Denk groot maar handel klein

Ontwikkel een visie, met een vergezicht, betrek daarbij alle relevante actoren, maar maak de uitvoering daar niet van afhankelijk. Bezie met de andere partijen wat je bindt, werk van daaruit, start klein en groei naar wat groters uit. Dat is veel effectiever dan oeverloos tot overeenstemming proberen te komen, te blijven overleggen om tegenstellingen te bestrijden. Ken je grenzen en accepteer die. Later komt het wel weer goed.

Tip 2: Vertrouw op je gevoel, gebruik je eigen voorbeelden

Hier ben ik pas redelijk laat achter gekomen. In sommige processen lijkt objectief alles te gaan zoals voorzien, maar toch loopt het niet, of je blijft er een onbevredigend gevoel over hebben. Ik heb geleerd te luisteren naar dat gevoel en het bespreekbaar te maken. Dat geeft anderen ruimte te reageren en vaak klopt het gevoel. Mijn eigen (privé) ervaringen geven me energie in mijn werk. Zo hebben mijn kinderen zich positief ontwikkeld. Zij hebben de aangeboden kansen ingevuld en hebben op allerlei gebied hun plek in de samenleving gevonden. Dat gun ik elke ouder en daarom zet ik me in voor goed onderwijs. 

Tip 3: Zoek de passende regelgeving bij je plannen, verspil geen energie aan nieuwe regelgeving

Aboutaleb nodigde uitvoerders (toen hij staatsecretaris was) uit de randen van de regelgeving te zoeken. Ik bedoel en doe feitelijk hetzelfde. Weet wat je wil, zoek daar passende regelgeving en financiering bij en pas (in de uitvoering) zo nodig je voorstellen aan. Zo heb ik bijvoorbeeld projecten ontwikkeld met drie financieringsstromen, met elk hun eigen systematiek. Dat losten we op door met de uitvoerende organisatie verschillende contracten op te stellen, waarbij telkens het doel hetzelfde bleef. Kijk naar wat kan in plaats van wat ‘verboden’ is. Dan blijkt dat veel regelgeving erg veel ruimte biedt. Ik heb er lekker mee kunnen werken.  Daarom onderschrijf ik ook de conclusies van de renovatie werkgroep. Ga met elkaar praten en zorg samen voor goede (betaalbare) scholen. Verschuil je voor die oplossing niet achter het ontbreken van wetgeving. Als je met de ‘wet’ in de hand elkaar moet overtuigen is er m.i. geen vruchtbare basis voor een goede oplossing.

.

<< June 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

E-mail: *

Inschrijven voor:

  • Newsletter

Lid worden

De LVO is een beroepsvereniging en netwerkorganisatie voor onderwijsadviseurs bij gemeenten en bedrijven. De organisatie deelt haar kennis en adviseert de landelijke overheid en de VNG op de deze dossiers.

» Meer informatie en aanmelden


Beëindigen van uw lidmaatschap

U kunt uw lidmaatschap beëindigen door dit kenbaar te maken vóór 1 december van het lopende jaar.