Vermeerlaan 70, 1213ED Hilversum

(T) 0624797158  (E) projectbureau@lvo-onderwijs.nl

Tophits voor een succesvolle leeromgeving op 3 december te Den Haag
02-11-2015 9:53

Door Hans Hoes                                
Terwijl de Algemene Rekenkamer onderzoek doet naar de effecten (doelmatigheid, rechtmatigheid en doeltreffendheid) van de volwasseneneducatie, neemt de nieuwe BV afscheid door een toolkit van succesvolle instrumenten te presenteren voor leerprocessen om kwetsbare te bereiken. Vorige week had ik een interview bij de Algemene Rekenkamer. Voor de verantwoording van 2015 (3de woensdag van mei in 2016) wordt de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van de uitvoering van de volwasseneneducatie onderzocht.  Wordt de laaggeletterdheid wel effectief bestreden, worden de ‘juiste’ doelgroepen wel bereikt etc. Een dossier waarin ik (wisselend) 20 jaar in verschillende regio’s betrokken ben. Ook een dossier waarbij m.i. meer ruimte moet worden gelaten aan gemeenten en uitvoeringsorganisaties om leertrajecten voor kwetsbare burgers op te zetten. Zeker in de ‘participatiesamenleving’ moet iedereen meedoen, voor zichzelf en zijn omgeving opkomen, zelfredzaam zijn en zijn eigen kracht leren kennen en gebruiken. Meer ruimte vraagt om minder regels, minder controle en meer vertrouwen. Zeker als je de afname van het budget de afgelopen jaren beziet (van € 375 naar € 55 miljoen)  past enige bescheidenheid van de wetgever.

Dan heb ik veel meer aan de toolkit die de DNBV (= de nieuwe beraadsgroep vorming) heeft samengesteld. Het ministerie van BKZ heeft (omdat ze zich sterk wil maken voor de ‘doe-democratie’) het project “vertrekken vanuit vertrouwen” van DNBV gefinancierd.  Als sluitstuk daarvan wordt op 3 december bij BKZ de ‘toolkit’ gepresenteerd.  De toolkit is een praktische handleiding, die op basis van good practices en onderzoek is samengesteld voor professionals om succesvolle leertrajecten voor kwetsbare burgers (zoals migranten, ouderen, laaggeletterden, laagopgeleiden, enz.) op te kunnen zetten. Daarom ben ik 3 december op het ministerie in Den Haag. Iets voor u ? Lees de uitnodiging en meld u aan. Tot ziens bij BKZ.

<< November 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

E-mail: *

Inschrijven voor:

  • Newsletter

Lid worden

De LVO is een beroepsvereniging en netwerkorganisatie voor onderwijsadviseurs bij gemeenten en bedrijven. De organisatie deelt haar kennis en adviseert de landelijke overheid en de VNG op de deze dossiers.

» Meer informatie en aanmelden


Beëindigen van uw lidmaatschap

U kunt uw lidmaatschap beëindigen door dit kenbaar te maken vóór 1 december van het lopende jaar.