Vermeerlaan 70, 1213ED Hilversum

(T) 0624797158  (E) projectbureau@lvo-onderwijs.nl

Stimuleringsregeling taal voor werknemers
08-09-2015 11:10

Door Hans Hoes
Op 19 juni j.l. tijdens de landelijke ‘kick-off’ van het actieprogramma Tel mee met taal  is de tijdelijke stimuleringsregeling taal voor werknemers bekendgemaakt. Tot 14 september kunnen werkgevers die een taaltrajecten voor hun werknemers willen opzetten een subsidieaanvraag indienen.  Er is € 1.800 per werknemer beschikbaar, met een maximum van € 25.000 per organisatie / bedrijf. De eigen bijdrage van de werkgever dient een derde te zijn, met een minimum van € 3.600. Het totale budget van deze regeling is € 250.000. Bedoeling is de ervaringen van deze stimuleringsregeling te gebruiken voor een regeling in de komende drie jaar, waarvoor dan zo’n € 2 miljoen per jaar beschikbaar komt.  Alle informatie vindt u op deze website
Tot vandaag zijn er al drie aanvragen met een totaalbedrag van € 50.078 ingediend. Zeker in de week van de alfabetisering is een subsidieaanvraag dus kansrijk.

Waarom deze stimuleringsregeling taal voor werknemers?
Met de nieuwe stimuleringsregeling kunnen werkgevers geld aanvragen voor scholing van hun medewerkers die moeite hebben met lezen en schrijven. Deze werknemers zijn in veel gevallen minder productief, vaker ziek, werken minder veilig en hebben meer risico werkloos te raken.

Met de regeling stimuleert het rijk werkgevers om de lees- en schrijfvaardigheden van werknemers te verbeteren. Eventueel in combinatie met andere basisvaardigheden zoals rekenen, digitale vaardigheden en luisteren en spreken. In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Naar schatting heeft de helft van deze groep mensen een baan.
Als werknemers beter kunnen lezen en schrijven, zijn zij bijvoorbeeld minder afhankelijk van collega’s, kunnen zij zelfstandiger werken en zijn zij productiever. Dat komt omdat ze werkinstructies beter kunnen lezen en begrijpen. Ook levert het een lager ziekteverzuim op: geletterde werknemers ervaren minder stress op de werkvloer omdat ze zelfredzamer zijn en kunnen hun eigen gezondheid beter regelen.

Indienen aanvraag voor bijdrage taalscholing werknemers
Werkgevers kunnen bij Stichting Lezen & Schrijven een aanvraag indienen voor een bijdrage voor taaltrajecten voor hun werknemers. Op de website staat hoe de regeling precies werkt en hoe  een aanvraag kan worden ingediend. De essentie is dat bedrijven een taalaanbieder zoeken ( een ROC, een taalaanbieder aangesloten bij NRTO of een andere taalaanbieder met een onderwijsbevoegd-heid) die voor werknemers die baat hebben bij taal-, reken- of ICT verbetering een scholingsplan met offerte maakt. Dat wordt ingediend bij de Stichting Lezen & Schrijven. Na goedkeuring beslist de werkgever of het plan wordt uitgevoerd. Het dient in 2015 te starten en vóór 1 juli 2016 te zijn afgerond.

Belang gemeente bij taalscholing werknemers                                                                                                                   Uit onderzoek blijkt (zie boven) dat werknemers met gebrekkige taal- en rekenkennis een zwakkere positie op de arbeidsmarkt hebben. Indien zij werkloos worden is het voor hen nog moeilijker een nieuwe passende werkplek te vinden. Bovendien is voor hen vanaf 1 januari 2016 de Wet taaleis van toepassing. Dat betekent dat zij dan verplicht zijn hun taalvaardigheden op tenminste niveau 1F te brengen. Het lijkt veel nuttiger dat te doen vanuit de werksituatie dan vanuit een uitkeringssituatie. In de week van de alfabetisering zijn vele contacten tussen de gemeentelijke overheid en ondernemers. Ik beveel u aan dit thema daar bespreekbaar te maken en misschien wel een gemeentelijke tegemoetkoming in het vooruitzicht te stellen.  De stimuleringsregeling is erg duidelijk en overzichtelijk. ROC’s en taalaanbieders kunnen snel op de vraag van de ondernemer inspelen.

Hans Hoes is beleidsadviseur in het sociale domein, vooral bij de overheid.
hanshoes@online.nl

<< September 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

E-mail: *

Inschrijven voor:

  • Newsletter

Lid worden

De LVO is een beroepsvereniging en netwerkorganisatie voor onderwijsadviseurs bij gemeenten en bedrijven. De organisatie deelt haar kennis en adviseert de landelijke overheid en de VNG op de deze dossiers.

» Meer informatie en aanmelden


Beëindigen van uw lidmaatschap

U kunt uw lidmaatschap beëindigen door dit kenbaar te maken vóór 1 december van het lopende jaar.