Vermeerlaan 70, 1213ED Hilversum

(T) 0624797158  (E) projectbureau@lvo-onderwijs.nl

07-06-2016 8:00

Per 16 juni ga ik met pensioen. Ik sluit dan (gedeeltelijk) een 42 jarige loopbaan af, die vooral beleidsontwikkeling behelsde op het snijvlak onderwijs arbeidsmarkt, en dan met name voor die groepen burgers die het niet op eigen kracht redden. Je kijkt terug op een lang en belangrijk deel van je leven. Wat heb je hoe gedaan, welk effect heeft het gehad en wat is gelukt? En nog belangrijker, waarom is iets gelukt?

Graag geef ik jullie een drietal tips die voor mij uitgangspunt waren, maar inmiddels zo vanzelfsprekend dat ik het onbewust hanteer.

Tip 1: Denk groot maar handel klein

Ontwikkel een visie, met een vergezicht, betrek daarbij alle relevante actoren, maar maak de uitvoering daar niet van afhankelijk. Bezie met de andere partijen wat je bindt, werk van daaruit, start klein en groei naar wat groters uit. Dat is veel effectiever dan oeverloos tot overeenstemming proberen te komen, te blijven overleggen om tegenstellingen te bestrijden. Ken je grenzen en accepteer die. Later komt het wel weer goed.

Tip 2: Vertrouw op je gevoel, gebruik je eigen voorbeelden

Hier ben ik pas redelijk laat achter gekomen. In sommige processen lijkt objectief alles te gaan zoals voorzien, maar toch loopt het niet, of je blijft er een onbevredigend gevoel over hebben. Ik heb geleerd te luisteren naar dat gevoel en het bespreekbaar te maken. Dat geeft anderen ruimte te reageren en vaak klopt het gevoel. Mijn eigen (privé) ervaringen geven me energie in mijn werk. Zo hebben mijn kinderen zich positief ontwikkeld. Zij hebben de aangeboden kansen ingevuld en hebben op allerlei gebied hun plek in de samenleving gevonden. Dat gun ik elke ouder en daarom zet ik me in voor goed onderwijs. 

Tip 3: Zoek de passende regelgeving bij je plannen, verspil geen energie aan nieuwe regelgeving

Aboutaleb nodigde uitvoerders (toen hij staatsecretaris was) uit de randen van de regelgeving te zoeken. Ik bedoel en doe feitelijk hetzelfde. Weet wat je wil, zoek daar passende regelgeving en financiering bij en pas (in de uitvoering) zo nodig je voorstellen aan. Zo heb ik bijvoorbeeld projecten ontwikkeld met drie financieringsstromen, met elk hun eigen systematiek. Dat losten we op door met de uitvoerende organisatie verschillende contracten op te stellen, waarbij telkens het doel hetzelfde bleef. Kijk naar wat kan in plaats van wat ‘verboden’ is. Dan blijkt dat veel regelgeving erg veel ruimte biedt. Ik heb er lekker mee kunnen werken.  Daarom onderschrijf ik ook de conclusies van de renovatie werkgroep. Ga met elkaar praten en zorg samen voor goede (betaalbare) scholen. Verschuil je voor die oplossing niet achter het ontbreken van wetgeving. Als je met de ‘wet’ in de hand elkaar moet overtuigen is er m.i. geen vruchtbare basis voor een goede oplossing.

.

07-06-2016 8:01

De muren van mijn huis in Frankrijk bestaan uit keien. Als specie zijn leem en kalk gebruikt. Om de leem niet weg te laten spoelen door de regen is er een laag van leem, zand en kalk overheen gesmeerd. Het lijkt geen degelijke constructie, maar toch staat het huis al 100 tot 150 jaar en het zal nog wel langer staan. Maar je moet de muren dan wel regelmatig onderhouden.

Dat ondervond mijn buurman die toe was aan een nieuw dak op een deel van zijn boerderij. De muren waren zo slecht dat ze een nieuw dak niet meer zouden houden. De kosten van herstel waren hoger dan sloop, dus werd voor het laatste gekozen. De balken zijn goed voor de brandstapel en de keien en de dakpannen worden gebruikt om de weg naar de stallen te verharden en om de grootste kuilen te dichten.

In mijn beleving worden fysieke muren vaak minder goed onderhouden dan symbolische muren; dat zijn de muren waarachter je je verschanst. Muren die je optrekt om je gedachten en meningen te verdedigen. En soms is dat goed, omdat eenieder dan weet waarvoor je staat. Maar het nadeel is dat het je soms ook afsluit voor meningen en zienswijzen van anderen.

Binnen de LVO weten we waarvoor we staan, maar we proberen ook oog en oor te hebben voor wat er zoal op het gebied van onderwijs speelt. We trachten er in eerste instantie binnen de eigen gelederen, maar daarna ook met anderen een invulling aan te geven die die situatie het beste dient. Dan moet je ook wel eens door muren heen breken.

Reden hiervoor is wellicht dat belangen bij de LVO op de tweede plaats komen. Want bovenaan staan het netwerk en het gesprek. In de afgelopen negen jaar dat ik lid van het bestuur was, heb ik de werkwijze van het bestuur tenminste altijd zo ervaren.

Negen jaar is drie perioden van drie jaar, het maximum dat iemand lid kan zijn van dit bestuur. Dat betekent dat ik bij de eerstvolgende algemene ledenvergadering aftredend ben en niet meer herkiesbaar.

In de afgelopen negen jaar heeft de LVO meer gezicht gekregen. We timmeren meer aan de weg en we worden vaker betrokken bij het grote onderwijsdomein. En we mogen ons gelukkig prijzen met een gezonde financiële positie. Daarmee kan de LVO de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Deze ontwikkelingen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking binnen het bestuur. Iedereen doet zijn ding en niemand is belangrijker dan de ander. Wat dat betreft bestaan er binnen het bestuur geen muren.

Bedankt iedereen voor de plezierige en constructieve samenwerking. Via FMH blijf ik betrokken bij de LVO. Dus, tot ziens.

Gert Plomp | voorzitter

 

<< June 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

E-mail: *

Inschrijven voor:

  • Newsletter

Lid worden

De LVO is een beroepsvereniging en netwerkorganisatie voor onderwijsadviseurs bij gemeenten en bedrijven. De organisatie deelt haar kennis en adviseert de landelijke overheid en de VNG op de deze dossiers.

» Meer informatie en aanmelden


Beëindigen van uw lidmaatschap

U kunt uw lidmaatschap beëindigen door dit kenbaar te maken vóór 1 december van het lopende jaar.