Vermeerlaan 70, 1213ED Hilversum

(T) 0624797158  (E) projectbureau@lvo-onderwijs.nl

01-12-2015 14:31

Door Hans Hoes

Zoals aangegeven in de 1 julibrief van minister Asscher zullen kinderopvang (KO) en peuterspeelzaalwerk (PSZ) uiterlijk op 1 januari 2018  onder één regime gebracht worden. Dat geldt voor de voorwaarden en voor de financiering. Dat laatste is ook uit oogpunt van fraudepreventie. De collega’s van de regio Haaglanden die peuterspeelzalen in hun portefeuille hebben werden door de MO-groep geïnformeerd over de veranderingen. Voor meer informatie lees Partners peuterspeelzalen.

Variatie in het aanbod blijft mogelijk. De vraag is alleen, uit oogpunt van kostprijs, of de PSZ van nu - waar peuters zo’n drie uur per ochtend in een gunstig pedagogisch klimaat leren spelen en ervaring opdoen met leeftijdsgenootjes - nog zal blijven bestaan. De prijs per uur van PSZ is
€ 2 hoger dan die van KO. De huidige inzet van PSZ met één professional en vrijwilligers verdwijnt. Er moeten straks per groep twee MBO-professionals werkzaam zijn met HBO-ondersteuning. In samenhang met tussen de VVE en het primair onderwijs wordt voorzien.

Tijdens de bijeenkomst werd de vrees geuit dat daarmee het pedagogische accent dreigt te verschuiven naar het didactisch. De vraag is of kinderen van twee en drie jaar gebaat zijn bij extra taallessen etc. Is het niet veel meer van belang de nadruk te leggen op contact maken, spelen, een veilige en vertrouwde omgeving bieden, samen spelen met leeftijdgenootjes, leren delen en dergelijke?  Gaan we straks twee- en driejarigen ‘toetsen’ op hun taalvorderingen en de PSZ en KO daarop afrekenen ? Veel gemeenten staan ook budgettair voor een grote verandering. Veelal worden peuterspeelzalen via welzijnssubsidies ondersteund. Dat wordt in de toekomst anders. Vele gemeenten, met Den Haag als voorbeeld, kennen een versnipperd veld met vele VVE, PSZ- en KO-instellingen.
Begin 2016 organiseert de MOgroep hierover een aantal regionale bijeenkomsten. In de vooraankondiging kunt u lezen wanneer en waar de bijeenkomsten plaatsvinden.  

<< December 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

E-mail: *

Inschrijven voor:

  • Newsletter

Lid worden

De LVO is een beroepsvereniging en netwerkorganisatie voor onderwijsadviseurs bij gemeenten en bedrijven. De organisatie deelt haar kennis en adviseert de landelijke overheid en de VNG op de deze dossiers.

» Meer informatie en aanmelden


Beëindigen van uw lidmaatschap

U kunt uw lidmaatschap beëindigen door dit kenbaar te maken vóór 1 december van het lopende jaar.