Vermeerlaan 70, 1213ED Hilversum

(T) 0624797158  (E) projectbureau@lvo-onderwijs.nl

22-10-2015 14:22

Door Hans Hoes

De pers besteedt de laatste maanden meer aandacht aan dit thema. In het kabinetsplan ‘een betere basis voor peuters’ worden de verschillen tussen peuterspeelzalen en kinderopvang weggenomen om zo te zorgen voor een betere afstemming tussen kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en onderwijs.


Het uiteindelijke doel lijkt de afstemming van de voorschoolse voorzieningen met het onderwijs. De harmonisatie van voorschoolse voorzieningen berust op drie pijlers: het versterken van het pedagogische klimaat, één kwaliteitskader voor peuterspeelzalen en kinderopvang en één financieringsstructuur voor deze werksoorten. Daarmee wordt ook een betere aansluiting tussen de voorschoolse voorzieningen en het basisonderwijs beoogd. Bedoeling is de transitie per 01-01-2018 te effectueren. Dat betekent een behoorlijke aanpassing van het huidige gemeentelijke beleid ten aanzien van het peuterspeelzaalwerk. Met name  de handhaving van de kwaliteit verdient aandacht, maar zeker ook de financiering van de VVE en de kosten per kind/groep bij gelijkschakeling van de kwaliteit van beide voorzieningen.
De gemeenten hebben nog even tijd voor de noodzakelijke aanpassingen en zitten bovendien (waarschijnlijk) verschillend in dit proces. Het vraagt om een nauwe afstemming tussen de onderwijs- afdeling (VVE) en het peuterspeelzaalwerk, dat vaak nog onderdeel is van de afdeling welzijn of maatschappelijke dienstverlening. Welke plek krijgt deze ontwikkeling in het onderwijs- en jeugdbeleid? Hoe past dit in de ontwikkeling van Brede Scholen en Integrale Kindcentra?

De LVO is voornemens over dit thema volgend jaar een aantal regionale bijeenkomsten op te zetten. Welke leden kennen goede voorbeelden en willen meedoen aan de opzet en voorbereiding van deze bijeenkomsten?  Neem contact op met  hhoes@ismh.nl.

<< October 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

E-mail: *

Inschrijven voor:

  • Newsletter

Lid worden

De LVO is een beroepsvereniging en netwerkorganisatie voor onderwijsadviseurs bij gemeenten en bedrijven. De organisatie deelt haar kennis en adviseert de landelijke overheid en de VNG op de deze dossiers.

» Meer informatie en aanmelden


Beëindigen van uw lidmaatschap

U kunt uw lidmaatschap beëindigen door dit kenbaar te maken vóór 1 december van het lopende jaar.